dijous, 7 d’abril del 2016

GAMMES DE COLOR. ESCALES CROMÀTICA I ACROMÀTICA


Per a explorar com van canviant els colors quan es barregen podem realitzar gammes. 

Una gamma consisteix en partir d'un color determinat i anar afegint-li xicotetes quantitats d'un altre color a poc a poc. Les quantitats que es vagen afegint han de ser sempre les mateixes, és a dir, han de mantenir una constant. Per exemple, si comencem afegint un 10% al principi, cada pas portarà un altre 10% més i així successivament.

 
Observem l'exemple de la gamma entre el magenta i el groc. En la primera casella apareix el color primari magenta i en l'última el groc, també primari. En la segona casella el magenta s'ha barrejat amb una xicoteta quantitat de groc, en la tercera la quantitat de groc és major, i el mateix ocorre en la quarta; en la cinquena casella la quantitat de groc és la mateixa que la de magenta: el color d'aquesta casella és, per tant, el color secundari conseqüència de la mescla de groc i magenta, és a dir, el vermell. A partir de la sisena casella, veiem com les barreges van acostant-se cada vegada més al groc: les quantitats de groc van sent superiors.



El blanc i el negre, per la seua banda, representen la claredat (blanc) i la foscor (negre) màximes. Amb la finalitat d'aclarir o enfosquir un color, també es fan gradacions de colors cap al blanc i cap al negre. Açò és el que coneixem com a escales cromàtiques de valor.


Les escales de valor en les quals únicament intervenen el blanc, el negre i els grisos que resulten de les seues barreges les coneixem com a escales de grises o acromàtiques. Acromàtica vol dir sense color.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada