dijous, 7 d’abril del 2016

HARMONIES I CONTRASTOS. COLORS HARMÒNICS. COLORS COMPLEMENTARIS.


COLORS HARMÒNICS

Parlem d'harmonia entre dos colors quan mantenen una relació de naturalesa. És a dir, que seran harmònics si en la seua mescla participa algun color comú o fins i tot si un d'ells és imprescindible perquè existisca l'altre. Per exemple, el groc i el taronja són colors harmònics entre si (tots dos contenen groc), igual que ho són també el blau i el verd (els dos es formen a partir de barreges de cian).

Colors harmònics són els que se situen a prop en el cercle cromàtic.








COLORS COMPLEMENTARIS

Els contrastos són el resultat de la combinació de tons o colors entre els quals existeixen grans diferències


 
La relació entre dos colors que es troben molt allunyats en el cercle cromàtic és una relació de contrast.
Quan el contrast entre dos colors és màxim diem que són colors complementaris.



S'entén per colors complementaris aquells que estan enfrontats diametralment en el cercle cromàtic. Açò suposa que cada color primari té com a complementari el que ix de la barreja dels altres dos.
Per a entendre adequadament què són els colors complementaris posem un exemple: el violeta s'aconsegueix barrejant en igual quantitat cian i magenta. El groc primari (que no participa en la mescla del violeta) es diu que és complementari del violeta, i viceversa.


En la teoria del color, es diu que dos colors es denominen complementaris si, en ser barrejats en una proporció donada, el resultat de la barreja és un color neutral (gris, blanc, o negre).

1 comentari: