divendres, 8 d’abril del 2016

PSICOLOGIA DEL COLOR



El color és la sensació que tenim com a resultat de la impressió que produeix la llum a l'ull.
És sensorial i individual, és a dir, és subjectiu. 

Malgrat que no tots veiem un objecte amb la mateixa tonalitat, s'ha acordat que a pesar d'aquestes diferències quant a la percepció, tots anomenarem a “això” que veiem de la mateixa manera.

Està comprovat que els colors provoquen respostes similars en totes les persones. Hi ha colors que ens provoquen respostes actives, vivaces, animades i intenses. És a dir, ens resulten colors estimulants i excitants. Mentre que d'altres ens desperten respostes passives, depressives i febles, són colors sedants i tranquil·litzadors. 

Amb determinats colors podem tenir sensació d'ordre o de desordre, identificar el masculí o el femení o fins i tot n'hi ha que poden afavorir sensacions tèrmiques de fred o de calor.

Anteriorment hem tractat el tema dels colors freds i els càlids. Els anomenem així perquè, inconscientment, associem els colors càlids amb el foc, l'alegria, la passió. Si imaginem un capvespre africà tots “sentirem” la seua calor. El mateix ens passarà si veiem la imatge d'una foguera o d'un cor vermell bategant.

De la mateixa manera, relacionem els colors freds amb l'aigua, la profunditat i, fins i tot, la solitud o la malenconia. Aquestes sensacions són les que ens envaeixen quan veiem la foto d'un iceberg sobre un mar gelat, una casa en una nit turmentosa o un bosc amb un llac on es reflecteix la lluna plena.

Com que els colors evoquen emocions, ajuden a expressar estats d'ànim, sentiments… Per això, el seu ús es fonamental en cualsevol tipus de creació plàstica, ja siga artística com disseny o publicitària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada